libcom.org - úvod

libcom.org je zdroj pre všetkých ľudí, ktorí chcú bojovať za zlepšenie svojho života, komunity a pracovných podmienok. Chceme diskutovať, učiť sa z minulých úspechov a neúspechov a rozvíjať stratégie, vďaka ktorým upevníme moc nás, obyčajných ľudí, nad naším životom.

Submitted by Steven. on February 13, 2013

Problém

Každé ráno sa zobudíme a ideme do práce, kde prijímame príkazy od manažéra. Sedíme v robote a rátame minúty do odchodu domov, rátame dni do víkendu, rátame týždne do najbližšej dovolenky – želáme si, aby náš život plynul čo najrýchlejšie. Alebo sme na tom ešte horšie – nevieme si nájsť prácu, takže musíme vyžiť z podpory. Obávame sa, či dokážeme zaplatiť účty a nájomné a na konci mesiaca sa nám zakaždým zdá, že na účte v banke máme stále rovnaký zostatok. Premýšľame, či vôbec dokážeme ušetriť nejaké peniaze, aby sme si mohli založiť rodinu, a vravíme si, že možno budúci rok. Hnevá nás najnovšia vojna, do ktorej vstúpila naša vláda, a oni si nás zasa raz nevšímajú. Sledujeme najnovšie správy o klimatických zmenách a uvažujeme, či majú naše deti vôbec budúcnosť.

Problém je, že každý deň znovu vytvárame svet ktorý neovládame a nebol postavený tak, aby slúžil našim potrebám. Nie sme ľudské bytosti, ale ľudské zdroje, kolieska v stroji, ktorý funguje s jediným cieľom: dosiahnuť zisk. Nekonečná honba za ziskom je na príčine, že trčíme v nudnom zamestnaní, alebo si ho hľadáme, ak sme práve nezamestnaní. Každý mesiac sa bojíme, či budeme mať na nájomné alebo splátku hypotéky, hoci naše domy postavili a vyplatili už dávno. Klimatické zmeny sa zrýchľujú, naša planéta smeruje k environmentálnej katastrofe, zatiaľ čo svetoví lídri vedú prázdne reči..

V tomto svete má všetko svoju cenu. Každý deň vstupuje na trh viac a viac vecí. Pred sto rokmi to boli autá, dnes má cenu už aj DNA a zemská atmosféra. Predstava, že by sme dali cenovku veciam, ktoré si v živote ceníme najväčšmi – priateľstvu, láske, hre –, nám pripadá absurdná, dokonca odporná. Zdá sa nám to absurdné, lebo trh nefunguje podľa rovnakých princípov ako my. „Trhové sily“ majú na svedomí stovky miliónov hladujúcich vo svete, kde je prebytok potravy. Milióny ľudí nemajú prístup k liekom proti AIDS, zatiaľ čo farmaceutické firmy míňajú polovicu rozpočtu na marketing a administratívu. Trh neberie do úvahy ľudské potreby, kým ich nekryjú peniaze. A jediný spôsob, ako ich zarobiť, je pracovať pre šéfa, alebo dostávať podporu. Ak pracujeme za mzdu, naše telá a mysle vstupujú na trh ako veci, ktoré sa kupujú a predávajú.

V práci vytvárame ďalšie veci, ktoré sa dajú predať na trhu, ale nedostávame plnú hodnotu toho, čo vyrobíme – inak by pre šéfa nezostal nijaký zisk. Ak firma nedokáže vytvárať dosť veľký zisk, zatvoria ju, nás prepustia a svoje peniaze investujú inam. Záujmy šéfov nie sú také isté ako naše. Problém trhu nespočíva v tom, že ceny sú privysoké a ponuka primalá. Problém nespočíva ani v prebytočnej či nedostatočnej regulácii. Problémom je, že všetko má svoju cenu. V trhovej ekonomike sa ľudské potreby berú do úvahy iba vtedy, ak je daný človek dosť bohatý na to, aby ich uspokojil. Vlády medzi sebou spolupracujú, aby tento poriadok udržali – niekedy metódou cukru: demokracie a sociálneho štátu, inokedy pomocou biča: diktatúry a vojen. Toto nie je náš svet.

Obyčajní ľudia každý deň vracajú úder. Pracujúci sa organizujú, štrajkujú, okupujú a búria sa, a takto obhajujú ľudské potreby v neľudskom svete. Táto stránka je pre nich. Pre teba. Pre nás. Pre tých z nás, ktorí nemajú na predaj nič okrem vlastnej pracovnej sily a môžu stratiť len svoje okovy. Pre tých z nás, z ktorých tento mŕtvy svet každý deň vyciciava život ako upír. Keď sa staviame za svoje potreby, načrtávame kontúry iného sveta, založeného na princípe „každý podľa svojich schopností, každému podľa jeho potrieb“. Sveta slobody a komunity – libertínskeho komunizmu.

Myšlienky

Názov libcom je skratka slovného spojenia „libertínsky komunizmus“, politickej myšlienky, s ktorou sa identifikujeme. Libertínsky komunizmus je politické vyjadrenie spolupráce a solidarity neustále prítomnej v ľudských spoločenstvách. Tendencie k vzájomnej pomoci možno pozorovať v celom vývoji spoločnosti. Môžu sa prejaviť v každodenných drobných situáciách, napríklad keď si ľudia spolu navaria, alebo pomôžu cudziemu človeku zniesť kočík po schodoch; ale nadobúdajú aj viditeľnejšie podoby, napríklad keď jedna skupina pracujúcich vstúpi do solidárneho štrajku na podporu iných pracujúcich (ako to urobili v roku 2005 pracovníci s batožinami British Airways pre zamestnancov firmy Gate Gourment zabezpečujúcich stravovacie služby pre letecké linky). Môžu vybuchnúť a stať sa rozhodujúcou silou v spoločnosti, ako napríklad v Argentíne v roku 2001, v súčasnom Grécku, v Kwanju v Južnej Kórei v roku 1980, v Portugalsku v 1974, vo Francúzsku v 1968, v Maďarsku v 1956, v Španielsku v 1936, v Rusku v 1917, v Paríži v 1871...

Stotožňujeme sa najmä s prúdmi, ktoré sa v dejinách prejavovali solidaritou, spoluprácou a bojom pracujúcich, bez ohľadu na to, či išlo o ľudí, ktorí sa otvorene označovali za libertínskych komunistov (ako napríklad počas Španielskej revolúcie) alebo nie. Ovplyvňujú nás aj určité špecifické teoretické a praktické tradície, napríklad anarchokomunizmus, anarchosyndikalizmus, ultraľavica, ľavý komunizmus libertínsky marxizmus, radový komunizmus, a iné. Sympatizujeme s autormi a organizáciami vrátane Karla Marxa, Gillesa Dauvého, Mauricea Brintona, Wildcat, Anarchist Federation, Solidarity Federation prole.info, Aufheben, Solidarity, situacionistov, španielskej CNT a inými.

Na druhej strane si uvedomujeme obmedzenia vyplývajúce z aplikácie našich myšlienok a organizačných foriem na súčasnú spoločnosť. Kladieme dôraz na pochopenie a premenu spoločenských vzťahov, ktoré zažívame tu a teraz v každodenných životoch, aby sme zlepšili naše životné podmienky a ochránili planétu, pričom sa neustále učíme z chýb a úspechov minulých myšlienok a hnutí pracujúcich.

Webstránka

Webstránka obsahuje novinky a analýzy bojov pracujúcich, diskusie a ustavične sa zväčšujúci archív s viac ako 10 000 článkami od našich viac ako 10 000 užívateľov, ktoré zahŕňajú dejiny biografie teoretické texty, celé knihy a brožúry. V priebehu niekoľkých rokov sa nám podarilo začleniť aj zopár iných online archívov a okrem toho máme stovky textov, ktoré sme napísali alebo naskenovali my alebo niekto iný pre nás. Sme úplne nezávislí od odborov a politických strán, stránka je financovaná iba z príspevkov našich dobrovoľných administrátorov a z darov užívateľov.

Ak máš pocit, že s nami súhlasíš, zaregistruj a zapoj sa!

Comments