libcom.org is een hulpmiddel voor alle mensen die willen vechten om hun leven, hun gemeenschappen en werkomstandigheden te verbeteren. We willen graag discussiëren, leren van de successen en mislukkingen uit het verleden en strategieën ontwikkelen om de macht te vergroten die we, als gewone mensen, over ons eigen leven hebben.
Dit artikel in het: English | Deutsch | Español | Français | Italiano | Kurdi | کوردی | Polski | Português | Svenska | 中文
Het probleem
We staan elke dag op om naar ons werk te gaan, waar we opdrachten uitvoeren van een manager. Op ons werk tellen we de minuten af tot we naar huis gaan, tellen de dagen tot het weekend af, en de weken tot onze volgende vakantie, en zo gaat ons leven aan ons voorbij. Of erger, we kunnen geen werk vinden, dus moeten we proberen te overleven op een uitkering. We maken ons zorgen over het betalen van rekeningen en het bijeenschrapen van de huur en hebben op een of andere manier altijd aan het eind van de maand dezelfde situatie op onze bankrekening als aan het begin. We vragen ons af of we het ons kunnen veroorloven een gezin te beginnen, en denken: misschien volgend jaar. We worden boos over de vorige oorlog die onze regering begon, en we worden opnieuw genegeerd. We zien het nieuws over klimaatverandering en vragen ons af of onze kinderen een toekomst hebben.
Het probleem is kortom dat we elke dag opnieuw een wereld scheppen die niet gemaakt is om onze behoeften te bevredigen en die we niet controleren. We zijn geen mensen, maar human resources, delen van een machine die maar één doel heeft: winst. De eindeloze jacht naar winst is wat ons op onze plek houdt in saaie banen, of daarnaar op zoek wanneer we geen werk hebben. Het zorgt dat we ons druk maken over de maandelijkse huur of hypotheekbetalingen terwijl de huizen al lang geleden gebouwd en afbetaald zijn. Het houdt de planeet op koers richting ecologische rampspoed, terwijl de klimaatverandering verergert en wereldleiders verder praten.
In deze maatschappij heeft alles zijn prijs. Elke dag komen er meer en meer dingen op de markt. Een eeuw geleden waren het auto's, vandaag hebben ook DNA en de atmosfeer van de planeet een prijs. Voor die dingen in het leven die we het meest waarderen - vriendschap, liefde, spel - is het idee om er een prijs op te plakken absurd of zelfs obsceen. Dat idee komt ons absurd voor, omdat de markt niet werkt volgens dezelfde principes als wijzelf. De 'markt' laat honderden miljoenen mensen verhongeren in een wereld vol voedseloverschotten. Miljoenen mensen gaan dood aan ziektes die te voorkomen zijn, terwijl farmaceutische bedrijven meer uitgeven aan reclame dan aan basale research. De markt erkent geen menselijke behoeftes die niet door besteedbaar inkomen gedragen worden. De enige manier om dat te bemachtigen is werken voor een baas of het ontvangen van een uitkering. Door te werken voor een loon, betreden we met lichaam en geest de markt als dingen die eveneens te koop zijn.
Wanneer we werken, brengen we meer dingen voort om op de markt verkocht te worden. Maar we ontvangen niet de volle waarde van wat we voortbrengen, anders zou er niets als winst voor de bazen overblijven. Als een bedrijf niet genoeg winst kan maken, gaat het op de fles, wij worden overbodig terwijl het geld elders geïnvesteerd wordt. De belangen van onze bazen zijn niet hetzelfde als de onze. Het probleem met de markt is niet dat de prijzen te hoog of het aanbod te klein is. Het probleem is niet teveel regulering of te weinig. Het probleem is dat alles een prijs heeft. In de wereld van de markt spelen menselijke behoeften alleen een rol als die mensen toevallig rijk genoeg zijn om ze te kunnen bevredigen. De regeringen van de wereld werken allemaal om deze orde draaiend te houden, soms met de wortel van democratie en de verzorgingsstaat, anders met de stok van dictatuur en oorlog. Dit is niet onze wereld.
Het gebeurt dagelijks dat gewone mensen terugvechten. Arbeiders organiseren zich, staken, bezetten en komen in opstand, en staan op voor menselijke behoeften in een onmenselijke wereld. Deze site is voor hen. Jou. Ons. Voor hen die niets te verkopen hebben dan onze arbeidskracht en niets te verliezen dan onze ketenen. Voor degenen wiens leven door deze dode wereld als door een vampier uitgezogen wordt. Wanneer we opstaan voor onze behoeften, spiegelen we een andere wereld vooruit waarin het principe geldt 'van ieder naar vermogen, voor ieder naar behoefte'. Een wereld van vrijheid en gemeenschap - libertair communisme.
De ideeën
De naam libcom is een afkorting van "libertair communisme", het politieke idee waarmee we ons identificeren. Libertair communisme is de politieke uitdrukking van de altijd aanwezige rode draad van samenwerking en solidariteit in de menselijke maatschappij. Deze stromen van wederzijdse hulp zijn door de hele maatschappij heen te vinden. In kleine alledaagse voorbeelden zoals mensen die samen een maaltijd bereiden, of een onbekende helpen een kinderwagen een trap af te dragen. Ze doen zich soms voor in meer opvallende vormen, zoals een groep arbeiders die een solidariteitsstaking houden, zoals het bagagepersoneel van British Airlines deed voor het cateringpersoneel van Gate Gourmet in 2005. Ze kunnen ook uitbarsten en een bepalende kracht worden door de hele maatschappij heen, zoals in de gebeurtenissen in Argentinië in 2001, in Portugal 1974, Italië in de jaren '60 en '70, Frankrijk 1968, Hongarije '56, Spanje 1936, Rusland 1917, Parijs 1871...
We identificeren onszelf eerst en vooral met de werkende klasse-stromingen van solidariteit, met samenwerking, directe actie en strijd door de hele geschiedenis heen: of deze bewegingen nu zelfbewust libertair-communistisch zijn (zoals in de Spaanse revolutie) of niet; of ze zich nu expliciet benoemen als klassebewegingen of als bewegingen tegen systeemongelijkheden onder het kapitalisme, zoals de anti-racistische, LHBT en vrouwenbewegingen. We zijn ook beïnvloed door bepaalde theoretische en praktische tradities, zoals anarchistisch-communisme, anarcho-syndicalisme, zwarte bevrijding, radencommunisme, feminisme, ultralinks Marxisme, linkscommunisme, en meer.
We hebben sympathie met schrijvers en organisaties zoals bijvoorbeeld Karl Marx, CLR James, Rosa Luxemburg, Maurice Brinton, Mariarosa dalla Costa, Ambalavaner Sivanandan, Martin Glaberman, Anton Pannekoek, Wildcat Duitsland, League of Revolutionary Black Workers, Anarchist Federation, Solidarity Federation, prole.info, Asian Youth Movements Aufheben, Solidarity, de situationisten, Mujeres Libres, Spanish CNT en nog veel andere.
Daarentegen erkennen we dat er beperkingen zijn bij het toepassen van deze ideeën en organisatievormen op de huidige maatschappij. We benadrukken het begrijpen en transformeren van de sociale verhoudingen die we in het hier en nu ervaren in ons dagelijks leven, om onze levensomstandigheden te verbeteren en de planeet te beschermen, terwijl we proberen te leren van de vergissingen en successen van eerdere bewegingen van de werkende klasse en hun ideeën.
De site
De site bevat nieuws en analyses van arbeidersstrijd, discussies en een constant groeiend archief van meer dan 16,000 artikelen die zijn bijgedragen door onze meer dan 10,000 gebruikers, in onderwerp variërend van geschiedenis en biografieën tot theoretische teksten, volledige boeken en brochures. We hebben in de loop der jaren een aantal andere online archieven opgenomen, en daar bovenop bevat de site honderden exclusieve teksten die door onzelf of door anderen voor ons gescand zijn. We zijn volledig onafhankelijk van alle vakbonden en politieke partijen; de site wordt volledig gefinancierd door bijdragen van onze vrijwillige beheerders en door donaties van gebruikers.
Als je denkt dat je het misschien met ons eens bent, registreer je dan als gebruiker en doe mee.
Meer informatie (in het Engels)
- Who are the libcom.org group - korte introducties van de beheerders van libcom.org.
- libcom.org site history - een beknopt overzicht van de eerdere versies van onze website.
- libcom.org: 10 years of class struggle online - het artikel waarmee we onze 10e verjaardag vierden, met een geschiedenis van onze eerste 10 jaar en hoogtepunten van de site.
Comments